Turismul romanesc merge bine, chiar am putea spune, poate, in urmatorii 5 ani “foarte bine”. Dar deocamdata ne aflam departe de acea afirmatie. De ce? In ciuda faptului ca afacerile din turismul de pe litoralul romanesc (hoteluri, restaurante şi baruri) de anul asta vor inregistra o cifra de doua ori mai mare in raport cu 2012, suntem inca departe de valorile mediei europeane. Anul 2017 a inregistrat o valoare de 1,5 miliarde de lei in afaceri.
Ba chiar, inclusiv numărul companiilor din domeniul HORECA vor atinge cea mai mare cifra inregistrata vreodata, anul acesta. Prin urmare, investitiile merg bine sau “au inceput” sa mearga bine, mai bine spus.
Conform unui nou studiu al lui KeysFin despre afacerile din HORECA, in anul 2016 erau inregistrate in Romania, pe litoral, nu mai bine de 900 de unităţi de cazare, numarul lor fiiind compus din: 335 de hoteluri, 243 de vile, 164 de bungalouri, 31 de pensiuni şi 56 de hosteluri.
Daca ar fi sa ne intoarcem si mai mult in timp, in anul 2012 pe litoralul romanesc se faceau afaceri de numai 800 milioane lei, pe cand, in 2016 valoarea lor a crescut la nu mai bine de 1,30 miliarde lei. Nu numai valoarea lor, dar si profitabilitatea lor a avut de castigat, avansand de la doar 44,9 milioane lei la 205,8 milioane lei, in aceeasi perioada.
Citește mai mult
Litoralul romanesc
„Business-ul din turism, de pe Litoral, a înregistrat o evoluţie susținută în ultimii ani, semn că tot mai mulţi turişti au privit staţiunile de la malul mării drept o destinaţie tot mai atractivă, asta pe fondul investiţiilor semnificative în dezvoltarea unităţilor de cazare şi masă, de la hoteluri şi pensiuni la restaurante şi baruri”, ne atrag atentia analiştii de la KeysFin.
-
Pana si certitudinea afacerilor de pe litoral este destul de ridicata
„Datoriile companiilor din turism s-au mentinut în ultimii 5 ani la un nivel relativ constant de 1,4 miliarde de lei în timp ce creanţele s-au diminuat cu 100 de milioane de lei la 200 de milioane ceea ce reprezintă semnale pozitive pentru business. Există, bineînţeles, şi destule provocări, datele statistice arătând că datoriile sub un an, de exemplu s-au majorat de la 600,9 mil.lei la 648,4 milioane lei, însă, pe ansamblu, perspectiva este una pozitivă, semn că investitorii de pe Litoral şi-au optimizat afacerile”, ne mai explica analiştii de la KeysFin.
- Pe ultimul loc in U.E. la turism
Problema e ca turismul romanesc este pe plus, dar asta nu inseamna obligatoriu si ca merge in directia corecta, pentru ca potentialul nostru este cu mult mai mare. Dovada si faptul ca Bulgaria este peste media europeana, o tara cu un potential cu mult sub Romania, dar care a stiut sa atraga investitiile cum trebuie. U.E. ne-a stabilit pe ultimul loc în privinţa ponderii încasărilor din turism la nivel de produs intern brut. (VEZI IMAGINE DREAPTA)
„Bulgaria reprezintă cel mai bun exemplu privind exploatarea eficientă a turismului. Îşi acoperă 5% din PIB din acest sector, în ciuda potenţialului turistic sub cel al României. Vecinii noştri de la sud de Dunăre au ştiut să atragă mai bine investiţiile, în special cele străine, şi să exploateze mai eficient criza geopolitică din Turcia şi Grecia”, ne explica cei de la KeysFin.