MALTA
Imaginați-vă un oraș. Medieval. Tipic. Dar totul agrementat cu facilități moderne. Unde se vorbește o limbă din vechime. O limbă uitată. Care se vorbea sub zidurile Cetății Sfinte, Ieru-salem.
Ce parfum de vechime trebuie să degaje vestigii de acum jumătate de secol. Ziduri. O cetate, M-dina, care este, totuși, funcțională și în ziua de astăzi.
CRISTIAN GĂLĂȚANU
Cei ce știu ceva, ehei, o, da, ați ghicit! Este vorba de capitala malteză. Orașul ce poartă un nume de om, al Marelui Maestru Jean Parisot de La Vallette.Este un oraș de vis, tocmai fiindcă este și un muzeu. Are fabuloasa Catedrală Saint John, unde cavalerii s-au așezat ca bază, tocmai ca să călcăm pe ei, ca pe un sprijin trainic(temeinic), de-a lungul vremurilor.
TOATE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘUL VECHI
Tot în Orașul Vechi se află și târgul de vin, înfăptuibil o dată pe an, în Grădinile Baraka. Sub cerul liber, dezmierdat de limbile adietoare ale vajnicului vânt al mării, vinul are gust mai bun, îmbiat de briza de august. Sub zidurile cetății, acum o jumătate de mileniu, apărătorii orașului fortificat lansau atacul asupra otomanilor. De fapt, nu făceau decât să se apere – și să proteguiască, la rândul lor, Bătrâna noastră Europă.
CEVA NOU, CARE SE ÎMBINĂ/ÎNLĂNȚUIE CU CEVA ARHAIC 🙂
În rest, trebuie să țineți mereu în minte că orașul-capitală din Malta este o alăturare de ceva vechi cu ceva nou. O însoțire de medieval cu spirit modern – sau chiar post-modern. Tocmai aici este farmecul. Acesta e șarmul inconfundabil al Maltei, un loc unic pe/în lume: când ești acolo, nu ești nici în Italia, deși seamănă, nici în Marea Britanie – deși aduce un pic, nici în Tunisia, deși ai o impresie familiară, nici în Franța – deși ai, din nou, un deja-vu, nici în Spania… Ești în Europa, deși bate o briză/o adiere de la două sute de kilometri din Africa, dar, oh, da: asta e Malta! Sută la sută! 🙂