GENETICA ASTĂZI

Cu totii stim ca medicina moderna avanseaza cu o viteza uluitoare, dovada ca in mai putin de un secol am reusit sa salvam milioane de vieti. De aceea, dupa descoperirea geneticii si a ADN-ului, majoritatea oamenilor de stiinta au vazut in ea o modalitate de vindecare mult mai rapida, deoarece oferea multe posibilitati, printre care vindecarea de cancer. De altfel, nu trebuie sa credeti ca acest lucru este imposibil, intrucat exista cazuri in care s-a reusit vindecarea, de pilda, de leucemie prin celulele sistemului imunitar modificate genetic – ele au eradicat toate zonele afectate de boala. Desi, deocamdata astfel de cazuri sunt foarte rare (mai exact tind spre 0), oamenii de stiinta au increderea ca noul an ar putea aduce o schimbare radicala in aceasta materie.

Cum se modifica genele si ce presupune ea? Dupa cum probabil va puteti da seama cu usurinta, ea este o actiune dificila, intrucat trebuie editate sau stinse genele existente. Va intrebati poate de ce oamenii de stiinta au credinta ca vor reusi sa extinda cazurile de vindecare: pentru ca tocmai a fost creata o noua posibilitate si anume CRISPR.

Ea nu numai ca va schimba fata geneticii pentru totdeauna, dar ofera si vindecare intr-un timp foarte scurt. Inovatia deja a inceput sa fie pusa in practica, testata in tari precum China, unde se incearca dezactivarea genei PD-1 din celulele imune extrase de la cei care au cancer.

Cu mult mai important este poate incercarea tarii S.U.A., care, ea nu presupune dezactivarea, ci completarea sa spunem a unei gene modificate, cu scopul de intoarce celulele imune impotriva tumorilor, iar ulterior, se va dori dezactivarea acestor gene, printre care si PD-1 prin inovatia CRISPR. De fapt, acuma se incearca corelarea celor doua metode, pentru ca inca nu s-a descoperit o posibilitate de eliminare a tumorilor solide – desigur, suntem abia la inceput, nu putem obtine totul de-a gata.

Toata speranta noastra sta in CRISPR, de fapt, in propriul nostru corp, pentru ca aceasta noua tehnica de vindecare presupune folosirea propriului nostru sistem imunitar, deci  cel natural, prin se detecteaza bacteriile. Totusi, ideea nu este noua, ci ea am putea spune ca exista inca din 1980, cand diferite personalitati si-au dat seama de anumite secvente ADN, care au aceeasi structura, cu secvențe unice între acestea. Noua descoperire a fost denumita de oamenii de stiinta ca “clustered regularly interspaced short palindromic repeats”, adica CRISPR.

Video-ul mai jos:


Alte articole:

http://topbrands.com.ro/idei-de-afaceri-cat-de-profitabila-a-ajuns-cultivarea-lavandei/

http://agricult.ro/2017/01/13/madr-noua-autoritate-a-ads-ului/

http://agricult.ro/2017/01/11/locul-din-europa-de-unde-poti-cumpara-grau-ieftin/
http://agricult.ro/2017/01/09/fermieri-vreti-sa-fiti-scutiti-de-tva/

This entry was posted in diverse and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *