Reacții la votul asupra LEGII ARENDEI

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), structură federativă afiliată la Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb din Europa (CEPM), este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale.

În numele membrilor isi manifestă public nemulțumirea pentru modul în care deputații români au ales, din nou, să trateze viitorul agriculturii: au decis pentru a doua oară să respingă un proiect de lege care ar fi contribuit enom la predictibilitatea și dezvoltarea sectorului agricol. Suntem, deopotrivă surprinși că ieri, 9 aprilie 2024, la Camera Deputaților, propunerea de modificare, în Codul Civil, a prevederilor privind contractul de arendă a fost respinsă: 164 de deputați au votat „pentru”, 60 au votat „împotrivă”, iar 18 s-au abținut. Surprinderea vine, cu atât mai mult din faptul că în nenumărate rânduri asociația , împreună cu alte organizații de profil, a contribuit cu explicații și a pus la dispoziția legiuitorului informațiile necesare pentru o înțelegere cât mai bună a urgenței pe care o reprezintă amendarea reglementării privind durata și condițiile contractului de arendă.

Forumul a participat la nenumărate întâlniri cu autoritățile competențe pe care îl considera un subiect epuizat și desigur, pe deplin înțeles de către decidenți; a alocat timp și resurse pentru ca perspectivele fermierilor și problemele cauzate de instabilitatea contractelor de arendă și a celor legate de incoerențele fondului funciar să fie corect înțelese și mai ales, corect tratate.

A explicat, de asemenea, cât de importantă este această modificare a Codului Civil pentru a încuraja investițiile pe termen mediu și lung. Satul românesc are nevoie de investitii, acestea se realizează doar în condiții de predictibilitate și stabilitate și din acest motiv este nevoie de un cadru legislativ actualizat.

This entry was posted in agricultura and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *