CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT AL TOAMNEI

USAMV BUCUREȘTI: Toamna horticolă universitară

În campusul USAMV București, s-a deschis, oficial, TOAMNA. Da. Anotimpul. Adică, mai clar: s-a dat drumul la toamnă, nene. Asta a început firește, luni 3 octombrie, acum vreo două-trei săptămâni, o dată cu debutul anului universitar. Dar a început, în egală măsură, și TOAMNA HORTICOLĂ UNIVERSITARĂ, cu o zi care este la fel de mare și tradițională în România: ZIUA RECOLTEIO zi cât veacul, cum ar spune prozatorul/romancierul – și tot de veacuri celebrată la români. Că nu degeaba avea țara recolte bogate; pentru că avem agricultură reprezentativă. Târgul de la agronomie ține cât campusul. Peste tot, tarabe, rulote, barăci. Plante, fructe, minuni…

Fiecare tejghea este încărcată ca de sărbătoare. Cu bunătăți. Ca orice gură să fie ispitită cu delicii. Și un galop. De sănătate. Fie că este vorba despre must, struguri, gemuri, magiun, plante, arbuști. Uluitoare varietate. La deschidere, am surprins discursul, în fața camerelor de televiziune, al domnului profesor doctor Răzvan Tedorescu. Iată și o declarație a sa: Este cel mai mare eveniment al toamnei, are loc în Campusul Agronomie-Herăstrău.

Studenții, cercetătorii, fermierii și pasionații de horticultură sunt invitați la un eveniment unic, dedicat belșugului toamnei.

Bucurați-vă de culorile și parfumul toamnei într-un campus de 40 de hectare, unde atmosfera se resimte pe deplin. Lasă-te răsfățat de aromele din zona de degustare: fructe, legume, struguri, sucuri naturale, vin de Pietroasa, și uimit de obiectele aflate la expoziția cu vânzare.

Da, dar toamna a început, în campus cel puțin, pe 6 octombrie. Atunci am putut zbura călare pe dovleci. Și pe pepenii galbeni. Semn că Halloween-ul românesc e mai grăbit, vine întodeauna mai devreme. Și am putut să ne cumpărăm hanorace inscripționate cu USAMV București, albe, verzi, negre sau albastre.

SĂ DĂM IAMA ÎN STRUGURI ȘI MUST

Am putut să dăm iama în strugurii de la Pietroasa. În vinul și mustul proaspăt de anul ăsta, ce se prelinge girect din teascuri – și, desigur, ne face poftă. Ne îmbie. Să bem și să cumpărăm. Dar și în fructele de Istrița. În mere, pere, toate aduse de la ferma din preajma Buzăului. Nu, n-am uitat nici micii. Cei sfârâinzi. Cei lăfăiți pe grătare. Cei ce-și murmură dulcea lor cântare și încântare de pe limbă. Din toate am gustat, precum ne-am făcut obiceiul. Ne-am întâlnit cu domnul decan Adrian Asănică, am dat mâna cu profesorii noștri Ioan Nămoloșanu și Arina Oana Antoce, de la Master-ul în OENOLOGIE.

CORTUL MAGIC CU MINUNI

Dar cea mai interesantă parte a constituit-o CORTUL MAGIC CU MINUNI AL USAMV București. Multe dintre fructele care au constituit atracția acestui cort montat lângă standul SCDVV PIETROASA, al fermei MOARA DOMNEASCĂ și al fermei ISTRIȚA creșteau în spațiul amenajat în spatele/și în laterala Facultății de Horticultură(Horti, cum o alintă prietenește și studenții, și profii). Despre ce vorbim? Despre plantații exotice de banana nordului, de kiwi local, de curmal chinezesc, de specii spectaculoase de smochin etc.

Timp de câteva zile, Facultatea de Horticultură/Horti din cadrul USAMV București, alături de Academia de Științe Agricole și Silvice au adus laolaltă producători, institute și stațiuni cu profil horticol din România care prezintă și oferă spre degustare numeroase soiuri și hibrizi românești, precum și soiuri recent introduse din străinătate – mere, pere, prune, gutui, struguri, soiuri  de tomate și hibrizi. O prezență inedită o reprezintă speciile noi de jujubekaki, batat/cartof dulce – produse (în totalitate sau majoritatea) la Facultatea de Horticultură din București și la SCDCPN Dăbuleni. Nu au lipsit sucurile naturale, înghețata artizanală și numeroase alte produse inedite, alături de mustul proaspăt stors/și iscat de sub teasc, în fața ochilor cumpărătorilor – și unicul vin universitar din România, obținut la SCDVV  Pietroasa.

DESCHIDEREA ANULUI UNIVERSITAR
Deschiderea anului universitar 2022-2023 USAMV București

Detalii

Peste 500 de persoane au răspuns. În total, în toate zilele adică, au fost (cel puțin) câteva mii de persoane. Peste 1.000 de suflete au venit să se aprovizioneze și, de ce nu, să vizioneze. Să caște gura. Așa cum se face la orice iarmaroc. Pestriț. Cum este și obiceiul, la noi la români, de ziua Recoltelor.

Evenimentul, în întregime,  a fost organizat de Universitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara Bucuresti.

Oricine, cu sau fără cont de FacebookJ, a putut să ia parte la această fiesta de proporții. La o sărbătoare a generozității, la acest corn al abundenței.

Iată scrisoarea adresată către toată lumea ( și, în primul rând către proprii studenți) de ș :

Dragi studenți, cu mare bucurie și entuziasm vă invităm la festivitatea de deschidere a noului an universitar, care va avea loc î ț ă , 08:30.

Vă mulțumim tuturor celor care au ales să pășească cu încredere spre viitor alegând #USAMVBucurești și vă urăm bun venit într-un nou an universitar prosper și plin de reușite!

Networking:

*Despre Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București este una din cele mai vechi și mai mari instituții de învățământ superior din România. În prezent, are șapte facultăți, fiecare dintre ele asigurând studii universitare de lungă și scurtă durată, studii postuniversitare și de doctorat. Istoric: În 21 octombrie 1834 Petrache Poenaru înaintează domnitorului Alexandru D. Ghica o cerere, semnată și de banul Mihai Ghica, fratele domnitorului, Ion Câmpineanu, colonelul Arnold Iacobson, medicii I. Zucker și Mayer, pentru înființarea unei societăți de agricultură. După aprobarea acestei cereri, la 12 ianuarie 1835 este aleasă conducerea: președinte banul Mihai Ghica, vicepreședinte colonelul Arnold Iacobson și secretar Scarlat Rosetti. După aprobarea statutelor s-a trecut la organizarea fermei-model de la Pantelimon unde s-a creat Școala de Agricultură. Datorită faptului că nu erau cadre cu pregătire specială și erau elevi puțini, în perioada 1848-1853 școala a fost închisă. A fost redeschisă de Alexandru Slătineanu, care era absolventul unei școli de specialitate în Franța. La conducerea școlii a urmat Constantin N. Racotă, văr primar cu Ion Heliade Rădulescu, care avea studii de specialitate tot în Franța.Și perioada 1853-1865 a fost una foarte dificilă. În urma apariției Legii din 1864, școala a fost reorganizată. Având în vedere că vechiul local nu mai corespundea nevoilor, a fost aprobat un credit pentru construirea unui nou local. Noua construcție a fost realizată la Herăstrău în perioada 1868-1869, unde a și fost mutată școala. În această perioadă directorul școlii a fost Petre Sebeșanu Aurelian, absolvent al Școalii Superioare de Agricultură de la Grignon.

This entry was posted in agricultura, evenimente and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *